think with the senses, feel with the mind: space, time, light, sound and touch
flowing water: swirls, bubbles and undulations shafts of light pass through
an ocean-like rumble is heard it seems a little like primeval chaos the air is filled with roaring and gushing sounds
water by nature is seldom still
PERSPECTIEFVERDRINGERS
Door het tafereel de blik op de horizon te ontzeggen, lijkt het perspectief te worden ontnomen. De gezichtseinder, de grenslijn tussen het land en de lucht, het leidt nergens naartoe. is er toekomst of verleden mogelijk? Geen horizonlijn, geen verwachtingen.
verticaal wandelen van eiland & dijle via vaartkom, balk, silo's naar stmaartensdal & geertrui
STUDIES
WATER
Het tussengebied water
Water is verandering, constante en pervasieve transitie in een never-ending loop. Water verbindt. Dwars doorheen het gebied meandert de Dijle langs vele armen richting noord. Door de afbraak van oude panden komt het water terug in beeld. Oude armen worden blootgelegd. Ook de paden langs de stroom verenigen. Water connecteert en relateert met alles en toch blijft water glashelder zichzelf. Water is commotie, drukte, rumoer, tumult, lawaai, noise.
Water geeft ruimte, maakt plaats. De opaque wereld reflecteert in het transparante water. Water maakt de wereld dubbel. Zo groot. Schaal? Plaats? Alle metingen vervagen. Water is meervoud, nooit enkelvoud. Uitgestrekt en eindeloos. Wat is begin? wat is einde?
RUIMTE
Ruimte = territorium, de afgebakende ruimte plaats, nabijheid schaal, hiërarchische ruimte netwerk, horizontale verbindingen van ruimtes publiek en privaat
TUSSENRUIMTES IN DE VAARTKOM ZIJN OPEN RUIMTES MET POTENTIE
The in between spaces zijn leegte in transitie. Tussenruimtes zijn nog onbestemde wachtruimtes, waar het oude in afbraak is en het nieuwe nog niet is gerealiseerd, maar ondertussen connecteren oud en nieuw wel in een nieuwe samenhang. Terwijl onkruid en graffiti hun gang kunnen gaan. Muren, braakliggende terreinen, passages, paden, halfverharde wegen met elk hun vegetatie en hun karakteristieke materiaal, stenen, voegspecie, verweringsgraad… Ze creëren hun eigen biotoop. Nature adapts.
Deze eerste foto’s zijn snapshots, spontane en snelle momentopnames die zonder voorbereiding zijn genomen tijdens de interview-wandeling. Point-and-shoot. Ze zijn ruw en onbewerkt, zonder wijzigingen in kleurtemperatuur, kleurruimte of ruis. Ze behouden alle informatie van de sensor. Ze kunnen nog alle kanten op.
Zintuigenwandeling in de Vaartkom
‘…Beelden hebben een enorm onderzoekspotentieel… De vraag is of al die aandacht voor het visuele legitiem is, en of we daarbij het visuele zintuig niet teveel krediet geven, of teveel in isolatie zien van de andere zintuigen (geluid, geur, smaak en aanraking). De laatste jaren zien we een gezonde methodologische interesse voor het multi-sensorisch methodologisch denken en handelen ontstaan…, vanuit de kritiek dat onderzoekers vaak intensief focussen op het talige of visuele ten koste van andere zintuigen. …een experiment waarin we een buurt multi-sensorisch trachten in kaart te brengen (door middel van geuren, beelden, texturen, geluiden van de buurt etc.). Hoewel geen van onze zintuigen in isolatie van de anderen werkt, denken we dat de verschillende zintuigen andere lagen van betekenisgeving kunnen oproepen… Het onderzoek wordt uitgevoerd in de ruime omgeving van de Vaartkom in Leuven. …zouden we dus een wandeling in de buurt willen doen waarbij jullie worden gestimuleerd om al jullie zintuigen aan te zetten… Waar in het eerste traject met buurtbewoners de verwerking van die wandelende interviews louter tekstueel was… zouden we in dit vervolgtraject naast een tekstuele analyse van de onderzoeker, de participerende kunstenaars hun eigen analyse willen laten doen (niet in de vorm van iets tekstueel zoals we dit gewend zijn, maar in de vorm van een artistieke compositie).’ uit Coemans, S. & Hannes, K. (2016). Multisensorisch onderzoek in een buurt in ontwikkeling.
Dit zintuigelijk onderzoek in de Leuvense Vaartkom, op basis van art based methods, van Prof. Dr. Karin Hannes, PHD Sara Coemans en Tamara Lodder, die in het kader van haar masterproef dit traject mee vorm geeft en de wandelende interviews begeleidt, sluit aan bij mijn project rond wonen dat ondermeer gaat over het belang van een locatie en het juist inpassen van woonruimtes in een omgeving.